Biobrændsel varmer boligen fint op

Biobrændsel

Biobrændsel varmer boligen op og forsyner dig med varmt vand. Det er en glimrende løsning til dig der ikke har mulighed for fjernvarme. Når man bruger biobrændsel kommer der varmt vand og varme til radiatorerne i hele boligen. Du kan få biobrændselskedler til træ (brænde), træpiller, træflis, korn og halm.

Mere energirigtigt end el og olie

Selvom biobrændsel ikke er en perfekt måde, at forsyne boligen med varme på, så er det stadigvæk meget bedre end el og olie.

Pris

Biobrændsel prisen varierer en del og man kan ikke som sådan fastsætte en pris. Nogle er også i stand til at forsyne sig selv med biobrændselsmateriale, de vil faktisk bruge ufatteligt lidt penge til at holde anlægget i gang. Hvis man fx ejer sin egen skov, kan man fælde træ, som kan anvendes som brændbart materiale.

Vælg A-mærket

Ligesom så mange andre ting, skal man ikke bare købe det første og bedste biobrændselsanlæg. Det er meget vigtigt, at man netop i denne fase ser sig for. Man skal vælge en kedel, der er energimærke A. Det har en stor betydning for miljøet, at man ikke bare køber en kedel, men at man tænker sig om inden man køber biobrændselsanlægget.

Skorstensfejer

Du kommer nok ikke udenom at du skal have en skorstensfejer til at godkende den opsatte kedel og underskrive prøvningsattesten. Det kan for nogle være irriterende med endnu en udgift, men på den anden side, så er det en rigtig god sikkerhed. Du er jo ikke interesseret i at få skader på dit hus eller i værste fald risikere brand.

Varmen kan styres helt automatisk

Det er faktisk muligt, at købe en kedel, hvor varmen styres helt automatisk efter temperaturen udenfor. Man kan enten få denne automatik indbygget eller det kan købes særskilt. Så vidt jeg kan regne ud er det helt klart værd at købe, da man kan spare en masse penge på unødvendig opvarmning.

Kilde: Energistyrelsen

Gør din varmeregning mindre ved isolering

Fordele ved at isolere boligen

Når du isolerer dit hjem, bliver varmeregningen bedre og du skåner miljøet. Hvis du samtidig sørger for ordentlig ventilation i hjemmet, så vil du også opnå et bedre indeklima.

Isolering når du renoverer

Tænk ”isolering”, hver gang du renoverer noget i din bolig. Det er meget lettere, at isolere hver gang du renoverer end at tage det hele på en gang.

Kendt til bygningsreglementet

Når du isolerer selv, skal du kende til lovgivningen. Du risikerer at skulle lave det hele om, den dag du skal sælge huset, hvis det ikke er gjort godt nok.

Få en garanti

Hvis du har en håndværker til at isolere for dig, skal du sørge for at vælge en der vil udstede en garanti. Mange håndværkere vil ikke give dette og det kan i sidste ende være dig, der står med problemet, hvis de ikke har gjort deres arbejde godt nok. Du skal have en garanti for holdbarheden og nogle producenter tilbyder faktisk det de kalder en produktgaranti og det er sådan en du skal have.

Isoleringsegenskaber

Man kan isolere med rigtig mange ting og der er mange der har brugt kreative løsninger. Desværre er det ikke alle der er lovlige og mange er direkte brandfarlige. Når man kigger efter isoleringens egenskaber og kvalitet er det:

 • Isoleringsevne
 • Brandegenskaber
 • Levetid
 • Arbejdsmiljø

Materialets isoleringsevne vises som λ-værdi – jo lavere λ-værdi, jo bedre isoleringsevne. Man kan godt opnå lige så god isoleringsevne med materialer med høj λ-værdi. Der skal bare et tykkere lag til.

Man kan teste isoleringsmateriale inden brug

Der findes en instans, der hedder Varmeisoleringskontrollen. Det er en uafhængig kontrolordning, som du helt sikkert kan henvende dig til. De har testet en del materialer og kan muligvis fortælle dig om dit valgte isoleringsmateriale er godt nok. Der er også en masse danskere, der allerede har isoleret hele boligen, nogle har faktisk isoleret så godt at de sparer masser af penge på varmeregningen hver vinter.

 

 

Kilde: Energistyrelsen

Brændeovn til at opvarme boligen med

Brændeovn

En brændeovn kan være godt, når boligen skal opvarmes. Den bruges ofte som supplement til en eksisterende varmekilde. Hvis du har oliefyr eller bruger el opvarmning, så kan det helt sikkert godt svare sig, at anvende en brændeovn. Der er nemlig mindre CO2 og færre udgifter forbundet med en brændeovn. Desuden kan mange være selvforsynende med materiale eller kender måske nogle, der kan være behjælpelig med at anskaffe materiale til brændeovnen. Der er dog nogle regler, man bør rette sig efter. Ellers ender en brændeovn med både at være skadelig for dig selv og miljøet.

Luftforurening

En dårlig brændeovn, kan give luftforurening og vejrtræningsproblemer. Du skal ikke gå på kompromis med kvaliteten af din brændeovn. Det kan være svært at overskue markedets brændeovne. Alle forhandlere taler varmt om lige netop deres mærke. Derfor får man altså ikke objektiv vejledning ude i butikkerne. Men Energistyrelsen er så vidt jeg kan se en rådgivende instans, som blandt andet har til formål at vejlede forbrugere i energi og varme. De nævner på deres hjemmeside at Svanemærket er et godt mærke til brændeovne. Årsagen til det er et godt mærke, er fordi, det overholder grænserne for luftforurening med sundhedsskadelige stoffer og Svanemærket tager også hensyn til miljøet.

Skorstensfejer

Installationen af en brændeovn skal altid godkendes af en skorstensfejer inden man anvender den. Det kan derfor ikke nytte noget at snyde og installere en gammel brugt arvet brændeovn. Den vil ganske enkelt ikke blive godkendt. Alle brændeovne skal leve op til Miljøstyrelsens krav ellers er det forbudt at anvende dem.

Korrekt anvendelse

For at bruge en brændeovn, skal man også kende til korrekt anvendelse af den. Der er nogle helt simple ting, man bør rette sig efter:

 • Brug altid rent, tørt træ
 • Sørg for rigeligt luft til brændingen
 • Fyr lidt ad gangen
 • Tjek røgen. Den skal være næsten usynlig. Hvis røgen er sort og lugter fælt skal du reagere på det. Det kan ganske enkelt være materialet du har brændt
 • Brænd aldrig husholdningsrester, gamle kartoner eller andet, hvor der kan sidde plast og farlige partikler

 

Kilde: Energistyrelsen

Bestil fyringsolie online

Bestil fyringsolie online

Fyringsolie kan bestilles online. Det er nemt og overskueligt og du slipper for at lave en masse beregningsfejl. Bestil fyringsolie online, det er lettest. Du får endda rabat når du bestiller olien online, hvis du bestiller den hos en af de store leverandører.

Fordele ved at bestille online

Det er nemt, du skal blot udfylde et online skema. Der indtaster du størrelsen på din olietank, dit olie behov og foretrukne olietype. Desuden indtaster du, hvor hurtigt du vil have fyringsolien leveret. Jo længere tid du kan vente med at få leveret olien, jo billigere er det. Typisk kan man få leveret olien ret billigt inden for 3-5 hverdage.

Online er fremtid

Denne idé med online bestilling er i mine øjne genial. Jeg er træt af alle disse gammeldags bestillingssystemer og jubler når der er online bestilling. Det er meget irriterende, når man skal bruge tid på at ringe op og som oftest er det hurtigere, at gøre det hele online.

Bestil fyringsolie online og opnå kæmpe rabat

Hvis du eksempelvis bestiller fyringsolien Premium online hos Statoil, opnår du en rabat på 500 kr. /1000 l. Her er en oversigt over de forskellige rabatter hos en af de store fyringsolie leverandører:

 • Basis fyringsolie, rabat 400 kr. /1000 l.
 • Premium fyringsolie, rabat 500 kr. /1000 l.
 • Lev. inden for 3-15 hverdage, rabat 30 kr. /1000 l.
 • Fyld tanken helt op, rabat 40 kr. /1000 l.
 • Tilmeld automatisk lev. rabat 100 kr. /1000 l.
 • Varmekonto, rabat 75 kr. /1000 l.

Jeg prøvede at lave en simpel udregning på den fyringsolie vi bruger derhjemme og fandt ud af, at hvis jeg valgte en leverandør med en rabatordning, ville jeg få over 2000 kroners rabat. Det er for mig grund nok til at vælge et sted, der tilbyder rabat. Når man skal betale regningen på olie, kan man altid få en konto hos olieselskabet og derved betale for olien i rater.

Luft til luft varmepumpe er billigt

Opvarmning af bolig

Hvert år bruger danskerne flere tusinde kroner på opvarmning af boligen. Disse penge kunne være blevet sparet, ved at vælge en luft til luft varmepumpe. Varmepumpen kan desuden bruges som primær varmekilde i fx sommerhuse eller andre mindre boliger. Læs eventuelt om erfaringer her. 

Billig varme

Luft til luft varmepumpen producerer utrolig billig varme og det er sikkert også derfor, den har fået så enorm stor opmærksomhed på det sidste. Ud over at være meget billig er den også miljøvenlig, da den ganske enkelt blot udnytter energien i luften omkring os til at opvarme hjemmet.

Varmer også selvom det er koldt

Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro luft til luft varmepumpen kun virkede om sommeren, men det er ikke sådan det forholder sig. Selv om luften er kold, producerer den stadigvæk en masse energi, der kan anvendes til opvarmning af boligen. Man skal have et særligt luft til luft anlæg for at kunne udnytte denne type varmepumpe.

Sådan fungerer anlægget

Det kan forklares meget enkelt. Man skal bare forestille sig hvordan luft til luft varmepumpen trækker varmen i udeluften ind i hjemmet. En luft til luft varmepumpe bruger en del energi, men den er stadigvæk meget billigere end andre opvarmningsformer. For hver 1 kWh en luft til luft-varmepumpen producerer, så skaber den varme, som svarer til 3 kWh. Til sammenligning vil man kun kunne opnå et 1 kWh til 1 kWh varme forhold med en klassisk el-radiator.

Installation af varmepumpe

Det er billigt at installere en luft til luft varmepumpe. Inden for en ganske kort årrække (12 til 15 år), kan man tjene installationsudgifterne ind igen, hvis man investerer i et kvalitetsanlæg. Dette betyder, at man i årrækken derefter kan nyde ikke blot gratis, men også meget miljøvenlig varme i hjemmet grundet mindskelsen af CO2 udledningen.

Hvor meget sparer man?

Det er ikke lykkedes mig at finde ud af hvor meget man sparer på varmepumpeanlægget. Det afhænger af det sædvanlige vareforbrug, isolering og type pumpe. En certificeret leverandør/montør kan dog foretage meget nøjagtige beregninger af dette, inden man vælger et eventuelt anlæg.

Lovkrav og generelle krav

Desværre er der en del gråzoner, når det gælder luft til luft varmepumpen. Nogle fabrikanter lover mere end de kan holde og man risikerer at skulle betale mere end man troede. Hvis man vil være sikker på god kvalitet og et anlæg der følger loven, kan man fx vælge modeller som bærer GO’energimærket.

Find din fyringsolie pris og få rabat

Fyringsolie pris

Se dig for inden du bestiller fyringsolie. Det kan ende med at være en dyr fornøjelse! Udover at vælge den rigtige olie og den rigtige pris, skal leverandøren også være forsikret mod skader. Fyringsolie pris kan reduceres kraftigt, ved at købe olien et sted med rabatordning. Det kan fx være Statoil. Statoil er netop kendt for både deres fremragende kundeservice, rabatordninger og hurtig levering. Desuden kan de tilbyde forskellige typer fyringsolie, som passer til dit fyr.

Find prisen

Fyringsolie prisen findes ved at lave en lynhurtig beregning. Det tager ca. 1 minut at udfylde et online beregningsskema. Jeg har selv beregnet prisen på vort eget oliefyr og fandt, at jeg kunne spare over 2000 kroner på at fylde det op et sted med rabatordning. Da vores økonomi ikke er til store akutte udgifter, vælger vi som oftest, at betale større udgifter i rater.

Ratebetaling

Når man betaler olien på en gang, så behøver man ikke tænke så meget over sit forbrug, før næste regning kommer om lang tid. Men denne pris er meget høj, hvis man skal betale den på en gang. Eller rettere sagt, den føles meget høj. Nogle er måske nød til at bede om et lån i banken, for at kunne betale olieregningen. Men nogle leverandører har allerede forudset dette problem og tilbyder derfor ratebetalingsordning. Det er en ordning, hvor fyringsolien betales i mindre dele henover året. Det er ofte et krav, at man tilmelder sig til betalingsservice. Den månedlige udgift bestemmes af mængden af olie, der skal fyldes på og selvfølgelig også af olietypen.

Rabat når man bestiller olien

Det lyder måske lidt skørt, når man læser det. Men man får faktisk nogle steder rabat, når man bestiller olien online. Det vil sige allerede ved bestillingen reduceres prisen. Man kan også spørge sig selv om det ikke var smartere bare at nedsætte prisen med det samme, da alle vel alligevel bruger online bestilling. Men det er rent faktisk ikke tilfældet. Der er rigtig mange, der slet ikke ved, at man kan bestille olien online.

Tænk over dette inden du køber brændeovn

Brændeovn

Hvis du har oliefyr eller bruger el til at opvarme din bolig med, så kan det være en idé at skifte varmekilden ud med en bedre og mere miljørigtig løsning. Nogle vælger en brændeovn til at supplere energitilførslen med. Spørgsmålet er om en brændeovn overhovedet er en god løsning. Hvis man købe en forkert brændeovn, kan der komme luftforurening i dit hjem og du risikerer at blive syg. Endnu værre er det hvis du har små børn eller større børn for den sags skyld. Hvornår opdager man, at man havde lavet et fejlkøb? Når man er blevet syg eller inden man er blevet syg. Derfor er det så enormt vigtigt, at tænke sig om inden man køber en brændeovn. Det kan ikke nytte noget, at man tror, at forhandlerene informerer om det hele. Man har selv et ansvar. Man skal også huske at kontakte en skorstensfejer inden brændeovnen tages i brug, dette er selvfølgelig med til at sikre sikkerheden.

Tænk over brændeovnenes funktion

En brændeovn leverer kun varme til det rum den står. Derfor egner den sig bedst til supplerende opvarmning. Det kan altså ikke nytte noget at fyre løs og så tro at hele hjemmet bliver opvarmet. Du risikerer bare en ulige fordeling af varme og nogle rum, der bliver helt ulidelige at opholde sig i.

Tænk over pladsen

Hvad hjælper det at anskaffe sig en brændeovn, hvis man ingen plads har til at opbevare brænde. Når man køber brænde er det sjældent tørt nok til direkte anvendelse og skal først ligge og tørre i et stykke tid.

Tænk over din skorsten

Din skorsten skal være intakt, den skal være velfungerende og må ikke have skader. Mange skorstene er slet ikke gode nok og de fleste glemmer at få tjekket dem af en skorstensfejer inden de anvender brændeovnen. Det er især førstegangskøber der kan havne i denne risiko. De skal huske at undersøge, hvornår sidste syn på skorstenen var og om der var nogen anmærkninger. Desuden kan kommunen blande sig i skorstenens udseende. Hvis din skorsten er for lav, kan de kræve den gøres højere. Ligeledes kan kommunen kræve at du ikke generer dine naboer med røg.

Kilde: Energistyrelsen