Smart termostat med intelligent varmestyring

Danfoss er en stor verdens berømt dansk virksomhed, som nok er blandt verdens førende indenfor termostater og varmestyring. Vi har grund til at være stolte af Danfoss, som nu har lanceret en ny form for intelligent varmestyring, hvilket man kan se mere om på Bolius.dk, hvor man her kan erfare, at de nye termostater selv regulerer temperaturen afhængigt af tidspunktet på døgnet og afhængigt af vinduernes position. Kort sagt har man flyttet noget af den menneskelige beslutning ind i selve termostaterne.

Intelligent varmestyring

 

Med nye termostater fra bl.a. Danfoss og Nest er det blevet muligt at styre radiatorer på en intelligent måde. Termostaterne kan bl.a. skrue ned for varmen om natten, og når vinduerne åbnes. Selv om du har almindelige radiatorer, er der mange måder, du intelligent kan styre varmen på i dit hjem. I USA kan man købe termostaten Nest, der er koblet på internettet og lærer af beboernes vaner, så den fx selv skruer ned for varmen, når det er sengetid, eller når du skal på arbejde. Nest kan også skrue op, så det er varmt, når du står op eller kommer hjem fra job. Du kan også selv styre termostaterne med din smartphone via en app.

Termostaten skruer ned for varmen, når vinduet åbnes

 

Helt så langt er udviklingen ikke kommet endnu i Danmark, men den er godt på vej. Fx har den elektroniske termostat living eco fra Danfoss en åbent vindue-funktion, der automatisk lukker for varmen, når du lufter ud, mens feriefunktionen automatisk skruer ned for temperaturen, når du tager på ferie – og sørger for, at der er varmt, når du kommer tilbage. Du kan også indstille termostaten til en bestemt temperatur om natten, og når ingen er hjemme, eller til en højere temperatur, når I er hjemme – fx til 21 grader fra kl. 6-8 om morgenen og igen fra kl. 15-23.

Styr alle termostater med Danfoss Link

 

Living eco termostaterne styres hver for sig, mens living connect termostater fra Danfoss også kan styres sammen via den berørings-følsomme skærm, Danfoss Link, så du både kan styre varmen i et enkelt rum eller i alle rum. Det er endnu ikke muligt at styre Danfoss-termostaterne via din smartphone, men en app, der gør det muligt, er ved at blive udviklet og kommer formentlig på markedet i 2014. Bl.a. også firmaet Honeywell har termostater til radiatorer, der kan tidsindstilles.

Spar på varmen med nye termostater

 

Ansvarlig fagekspert for energi i Bolius, Morten K. Mathiasen, ser flere fordele i at få nye termostater. Living connect termostater fra Danfoss også styres intelligent. Det kan begrænse dit varmeforbrug.

– Jo nyere, jo bedre. Nye termostater er hurtigere til at regulere varmen, så temperaturen ikke svinger for meget, og det er jo det, der koster. Man kan typisk spare 50-100 kr. om året pr. termostat, og da en termostat ca. koster 300-500, er det tjent ind på 5 år, siger han.

Skift den gamle termostat ud

 

Generelt mener energieksperten, at det kan betale sig at skifte termostaten ud med en ny, hvis termostaten er fra før 1985. Eller hvis du er meget væk i weekenden og har lange arbejdsdage – her er det muligt at spare meget ved at indstille termostaterne til at sænke temperaturen.

– Og hvis du begynder at have for mange problemer med termostaten – hvis ventilnålen fx sætter sig fast hele tiden – kan du overveje at skifte den. Jeg var ude hos en ældre dame, hvor ventilnålene havde sat sig fast, så varmen buldrede der ud af, og det gav hende en stor varmeregning, fortæller Morten K. Mathiasen.