Fakta om fjernvarme

De mange mennesker i Danmark, som har fjernvarme, de kan jo ikke gøre meget for at påvirke selve driften af fjernvarme. Men den enkelte forbruger af fjernvarme kan selv indstille temperaturen på indløb og udløb på deres varmtvandsbeholder, da det er forskellen i temperatur man jo betaler for. Og de mange danskere med fjernvarme kan sagtens blande sig i den store energidebat, idet de jo også påvirker landets CO2 udslip. Faktisk er fjernvarme i Danmark en stor succeshistorie, men der er naturligvis enkelte undtagelser, og det er ofte disse man hører om i nyhederne. Visse steder i landet er driften af fjernvarme så dyr, at den overstiger prisen for den gennemsnitlige forbruger, som har oliefyr eller pillefyr til sin opvarmning. Men langt hovedparten af brugerne af fjernvarme kan være stolte af at de har klimavenlig varme samt lave priser på fjernvarme. Læs meget mere om fjernvarme her på fjernvarme.info, hvor der er mange nyttige statistiske oplysninger om fjernvarme.

Fjernvarme er godt for miljøet

 

Næsten to tredjedele af de danske husstande har fjernvarme. Dermed er de med til at sikre, at vi udnytter energien effektivt. Skulle vi alle hver især opvarme vores boliger individuelt, ville det blive en dyr affære – ikke mindst for miljøet. Men fordi vi har en fælles varmeforsyning i fjernvarmen, får vi også en markant fælles fordel: Vi bruger den nyeste teknologi, der udnytter ressourcerne, beskytter klimaet og forebygger forurening.

CO2 udledning

 

Hvert oliefyret hus, der vælger fjernvarme, sparer omgivelserne for 5,7 tons CO2 om året. Hvis huset bruger naturgas, er tallet 3,9 tons, og ved elvarme er vi helt oppe på 15,6 tons om året.  Hvis fjernvarmen ikke var blevet udbygget siden 1990, ville Danmarks CO2-udledning være hele 33 % højere i dag. Så Danmarks 3,2 mio. fjernvarme-forbrugere er intet mindre end landets største miljøbevægelse!

Fjernvarme gør Danmark uafhængig

 

Der er mindst 4 gode grunde til, at fjernvarmen er den rigtige løsning på Danmarks energiudfordringer:

1. Fjernvarmen gør Danmark uafhængig af at importere olie og andre fossile brændsler til opvarmning.

2. Fjernvarmen er primært billig overskudsvarme, der nedsætter vores behov for fossilt brændsel.

Fjernvarmen kan også produceres på lokale energikilder, for eksempel sol, jordvarme (geotermi), vind og biomasse.

3. Fjernvarmen kan altid omstille sig. Mange gasfyrede værker lægger for eksempel om til biomasse.

4. Derfor gør fjernvarmen os stærkere som energination.

Fjernvarme er fremtiden

 

Næsten to ud af 3 danskere har fjernvarme, og ikke mindre end 60.000 kilometer fjernvarmerør bringer varmen ud til danskerne. Så fjernvarmen er rygraden i Danmarks nutidige varmeforsyning – og den er på alle måder fremtidssikret med moderne teknologi og intensiv forskning og udvikling. Fjernvarmen giver os friheden til at vælge netop de energikilder og brændselsformer, vi foretrækker. De kan alle levere varme til fjernvarmenettet, så danskerne i større og mindre byområder har en miljøvenlig opvarmning. Endda til en pris, der oftest er billigere end alternativerne. Fjernvarme er udviklet til nutidens og fremtidens opvarmning!

Hvor mange har fjernvarme?

 

I Danmark er fjernvarme langt den mest udbredte form for opvarmning. 63 % af alle danske husstande har fjernvarme – det svarer til ca. 3,2 millioner danskere. Det er især bysamfundene, der har fjernvarme.

Fjernvarmen bliver grønnere

 

Tre fjerdedele af fjernvarmen er overskudsvarme fra elproduktionen på kraftvarmeværkerne. Det giver en effektiv udnyttelse af energien. Samtidig fylder de vedvarende energikilder stadig mere.

Fordelingen af brændsels- og energikilder er således i dag.

 

Fjernvarmens energikilder (Energistyrelsen 2012)

 

Biobrændsel (halm, flis, træpiller, nedbrydeligt  affald  40,98 %
Brændbart affald    7,77 %
Fossile brændsler (kul, olie, naturgas)  47,75 %
Sol, geotermi og vind    1,48 %
Bioolie og biogas    2,02 %

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *