Brændeovn til at opvarme boligen med

Brændeovn

En brændeovn kan være godt, når boligen skal opvarmes. Den bruges ofte som supplement til en eksisterende varmekilde. Hvis du har oliefyr eller bruger el opvarmning, så kan det helt sikkert godt svare sig, at anvende en brændeovn. Der er nemlig mindre CO2 og færre udgifter forbundet med en brændeovn. Desuden kan mange være selvforsynende med materiale eller kender måske nogle, der kan være behjælpelig med at anskaffe materiale til brændeovnen. Der er dog nogle regler, man bør rette sig efter. Ellers ender en brændeovn med både at være skadelig for dig selv og miljøet.

Luftforurening

En dårlig brændeovn, kan give luftforurening og vejrtræningsproblemer. Du skal ikke gå på kompromis med kvaliteten af din brændeovn. Det kan være svært at overskue markedets brændeovne. Alle forhandlere taler varmt om lige netop deres mærke. Derfor får man altså ikke objektiv vejledning ude i butikkerne. Men Energistyrelsen er så vidt jeg kan se en rådgivende instans, som blandt andet har til formål at vejlede forbrugere i energi og varme. De nævner på deres hjemmeside at Svanemærket er et godt mærke til brændeovne. Årsagen til det er et godt mærke, er fordi, det overholder grænserne for luftforurening med sundhedsskadelige stoffer og Svanemærket tager også hensyn til miljøet.

Skorstensfejer

Installationen af en brændeovn skal altid godkendes af en skorstensfejer inden man anvender den. Det kan derfor ikke nytte noget at snyde og installere en gammel brugt arvet brændeovn. Den vil ganske enkelt ikke blive godkendt. Alle brændeovne skal leve op til Miljøstyrelsens krav ellers er det forbudt at anvende dem.

Korrekt anvendelse

For at bruge en brændeovn, skal man også kende til korrekt anvendelse af den. Der er nogle helt simple ting, man bør rette sig efter:

  • Brug altid rent, tørt træ
  • Sørg for rigeligt luft til brændingen
  • Fyr lidt ad gangen
  • Tjek røgen. Den skal være næsten usynlig. Hvis røgen er sort og lugter fælt skal du reagere på det. Det kan ganske enkelt være materialet du har brændt
  • Brænd aldrig husholdningsrester, gamle kartoner eller andet, hvor der kan sidde plast og farlige partikler

 

Kilde: Energistyrelsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *