Korrekt indstilling af din radiator

De fleste kan nok være lidt i tvivl om, hvordan man bedst indstiller sin radiator. Om dagen er det ofte let nok at indstille sin radiator, men hvad gør man om natten, når man vil sove. Bør vi helt slukke for radiatoren spørger en læser. Svaret på dette spørgsmål fremgår i bladet Ingeniøren, hvor man her får den fulde forklaring, således du opnår mest varme for pengene, så din radiator altid er indstillet korrekt.

Bør min radiator være slukket om natten?

 

Andreas Søren Johansen vil gerne vide, om radiatoren skal være tændt eller slukket, når han går i seng: »Bør man slukke for varmen om natten? Kan det virkelig passe, det er mere energi-økonomisk, at lade varmen stå tændt hele natten – i stedet for at slukke radiatorerne, når man går i seng, og tænde dem igen, når man står op? Min logik siger mig, at ‘jo varmere et rum er i et givent tidsrum, desto mere energi afgives til omgivelserne’, hvorfor man kan spare penge ved at slukke – alligevel lader det til at være ‘almen viden’, at man altid skal have varmen stående på et jævnt niveau.« Kirsten Engelund Thomsen, Seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Afdelingen for Energi og Miljø, svarer:

Svar på spørgsmålet:

 

»Er natsænkning af rumtemperaturen energibesparende? Svaret afhænger bl.a. af bygningens varmetab og varmekapacitet, temperaturforskellen mellem inde- og udetemperatur samt hvor længe der skal være slukket for varmen. Så der er ikke et enkelt svar på dette spørgsmål! Natsænkning kan være en energibesparende foranstaltning hovedsageligt i andre bygninger end boliger.

Mest at spare om vinteren

 

Det er specielt i overgangsmånederne forår/efterår, at der spares mest. Om vinteren, hvor der kan være rigtigt koldt udenfor, risikerer man at afkøle rummet så meget, at der skal anvendes ekstraordinært megen energi til igen at komme op på komforttemperaturen. Sænkningens længde har derfor stor betydning for den opnåede besparelse.

Her er et svar mere på spørgsmålet:

 

Ja, du vil spare energi ved at slukke for varmen om natten. Nej, det vil ikke være økonomisk temperaturen går for langt ned, da du kan risikere fugtskader, svampeskader og vandskader grundet sprængte varmerør og andre vandrør. Kompromiset i en beboet bolig er at sænke til f.eks. 16…18°C om natten. Hvorfor må man ikke gå lavere ned i en beboet bolig?: Hindre at dugpunktet nås ved den “værste” kuldebro. Ellers vil der her dannes fugt fra luften. En ubeboet bolig (f.eks. sommerhus) kan godt tåle at blive sænket endnu mere – f.eks. 10°C. Dog skal alle fyldte vandrør være over 0°C, selv ved hård frost. Grundet til, at man her kan gå længere ned er, at der ikke er mennesker som transpirerer fugt.

Generelle råd om varmebesparelser

 

  • Hold en temperatur på cirka 21 grader i husets opholdsrum. Det giver den bedste balance mellem komfort og varmeforbrug.
  • Hold en lavere temperatur i soveværelse og rum, hvor du kun opholder dig i kort tid. For eksempel 18 grader.
  • Luk ikke helt for varmen i rum, du ikke bruger. Indstil altid temperaturen på mindst 10 grader, ellers bortfalder forsikring ved fugtskader, for eksempel i form af råd eller svamp.
  • Hvis du installerer dag/natsænkningssystem, der om natten sænker temperaturen i boligen med 4 til 5 grader, kan du spare 10 til 15 procent på energiforbruget. Temperaturen bør dog ikke sænkes til under 16 grader, for så går besparelsen tabt ved genopvarmning.
  • Luk dørene mellem rum med forskellige temperaturer. Ellers opstår der let træk, og det reducerer energibesparelsen.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *