Tænk over dette inden du køber brændeovn

Brændeovn

Hvis du har oliefyr eller bruger el til at opvarme din bolig med, så kan det være en idé at skifte varmekilden ud med en bedre og mere miljørigtig løsning. Nogle vælger en brændeovn til at supplere energitilførslen med. Spørgsmålet er om en brændeovn overhovedet er en god løsning. Hvis man købe en forkert brændeovn, kan der komme luftforurening i dit hjem og du risikerer at blive syg. Endnu værre er det hvis du har små børn eller større børn for den sags skyld. Hvornår opdager man, at man havde lavet et fejlkøb? Når man er blevet syg eller inden man er blevet syg. Derfor er det så enormt vigtigt, at tænke sig om inden man køber en brændeovn. Det kan ikke nytte noget, at man tror, at forhandlerene informerer om det hele. Man har selv et ansvar. Man skal også huske at kontakte en skorstensfejer inden brændeovnen tages i brug, dette er selvfølgelig med til at sikre sikkerheden.

Tænk over brændeovnenes funktion

En brændeovn leverer kun varme til det rum den står. Derfor egner den sig bedst til supplerende opvarmning. Det kan altså ikke nytte noget at fyre løs og så tro at hele hjemmet bliver opvarmet. Du risikerer bare en ulige fordeling af varme og nogle rum, der bliver helt ulidelige at opholde sig i.

Tænk over pladsen

Hvad hjælper det at anskaffe sig en brændeovn, hvis man ingen plads har til at opbevare brænde. Når man køber brænde er det sjældent tørt nok til direkte anvendelse og skal først ligge og tørre i et stykke tid.

Tænk over din skorsten

Din skorsten skal være intakt, den skal være velfungerende og må ikke have skader. Mange skorstene er slet ikke gode nok og de fleste glemmer at få tjekket dem af en skorstensfejer inden de anvender brændeovnen. Det er især førstegangskøber der kan havne i denne risiko. De skal huske at undersøge, hvornår sidste syn på skorstenen var og om der var nogen anmærkninger. Desuden kan kommunen blande sig i skorstenens udseende. Hvis din skorsten er for lav, kan de kræve den gøres højere. Ligeledes kan kommunen kræve at du ikke generer dine naboer med røg.

Kilde: Energistyrelsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *